search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
WEEK 22-23 27.05.2015


HET DILEMMA ELBE


Milieuorganisatie BUND tegen uitdiepen Elbe voor binnenvaart


DÜSSELDORF Aan de ene kant roept de Duitse binnenvaartsector om het beter bevaarbaar maken van de Elbe. Ze weet zich gesteund door de regeringspartij CDU. Aan de andere kant hameren milieuorga- nisaties erop dat de natuur langs de rivier ten gronde gaat bij verdere kanalisering van de Elbe. Grote delen van de Elbe-oever zijn beschermde UNESCO-natuurparken. Afgelopen week riep de CDU op tot actie: de werkzaamheden aan de Elbe, die in 2013 waren aangekondigd, zouden nu toch echt moeten beginnen. De grootste Duitse mili- euorganisatie BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz) protesteerde meteen tegen deze uitbouwplannen. In 2002, toen extreem hoogwater voor enorme wateroverlast in de Elbe-regio zorgde, zijn alle werkzaamhe- den aan de Elbe op ijs gelegd. Er vindt geen onderhoud, laat staan uitbouw meer plaats. De Elbe neemt eenvoudig zijn loop.


Het thema ‘Elbe’ is een waar dilemma, zowel voor de politiek als voor de milieuorganisa- ties. Enerzijds valt de Elbe in de TEN-lijst van de EU. Dat wil zeggen dat zij een belangrijke internationale waterweg voor verkeer is en dan ook navenant onderhouden dient te worden. Anderzijds wordt een hoogwater- catastrofe als die in 2002, waar Dresden en vele andere steden langs de Elbe onder water stonden, toegeschreven aan menselijk ingrij- pen. De kosten van zo’n catastrofe lopen in de miljarden. Het bevaarbaar maken van de rivier door uitbaggeren en de aanleg van kribben ontneemt de rivier zijn vrije loop en verstoort de biosfeer. Terwijl op papier (namelijk in het conceptplan) het gebruik als economische waterweg en het behoud van ecologische diversiviteit met elkaar te combineren zijn, lijkt zelfs op nationaal niveau grote twijfel te bestaan of die twee doelen in de praktijk wel te combineren zijn. Waarom anders gebeurt er nu al 13 jaar niets aan de Elbe? Tegelijkertijd wil de Duitse regering graag meer transport naar de waterwegen verplaatsen om de auto- wegen te ontlasten. Maar wat de Elbe betreſt neemt ze geen besluit die dit voornemen ondersteunt.


De CDU in de deelstaat Saksen wil dat snel werk gemaakt wordt van de beloofde uitbouw van de Elbe, zodat de waterweg zo veel mo- gelijk dagen bevaarbaar is. In 2013 hadden de ministeries van verkeer en van milieu samen met de zes deelstaten waar de Elbe door stroomt, een conceptplan voor de Elbe ge- maakt, voor het deel tussen de Duits-Tsjechi- sche grens en Hamburg. Daarin staat dat de Elbe onder Dresden een diepte moet krijgen van 16 meter, en boven Dresden een vaardiep- te van 15 meter. Dan is de Elbe ook bij laagwa- ter nog goed te bevaren. Laagwater komt in het Elbe-gebied vaak voor. Schepen kunnen dan hun capaciteit niet volledig benutten.


Ook de milieubeweging staat voor een dilem- ma. Transport per schip is voor het milieu veel minder belastend dan per vrachtwagen of trein. Bovendien is het transport van windtur- bines, waarvan de milieubeweging een groot voorstander is, per schip het makkelijkst. Hun protesten voorkomen nu dat het milieuvrien- delijkere vervoermiddel – namelijk het bin- nenvaartschip – groeien kan. Het touwtrekken om de Elbe speelt nu al 13 jaar. Een eind aan de discussie lijkt niet in zicht. Intussen lijden de Elbehavens, want van hun capaciteit wordt slechts mondjesmaat gebruik gemaakt. En het is ook niet goed voor het milieu, want de stroom vrachtwagens naar en van Tsjechië verstoppen hoe langer hoe meer de autosnel- wegen.


BULK EN CONTAINERDOORSTRANSPORT IN PLUS, STUKGOED IN MINUS


Goed eerste kwartaal voor Haven Hamburg


DÜSSELDORF Activiteiten in de grootste Duitse zeehaven zijn ook in het eerste kwartaal van 2015 verder licht gegroeid. Het transport danst op de goedlopende Duitse economie. Men blijſt echter bescheiden over het verder verloop van het jaar. Het Rusland-verkeer lijdt onder de sancties en de handel met China groeit minder sterk dan voorheen.


JUDITH STALPERS Met 35,6 miljoen ton heeſt de Haven Hamburg 0,1 procent in de eerste drie maanden van het jaar meer vracht verwerkt dan in hetzelfde kwartaal van het afgelopen jaar. Met name de bulkgoed-af- handeling groeide met 19 procent goed. Contai- neroverslag nam echter met 2,3 procent af en lag op 2,3 miljoen TEU. Dit komt bijna geheel op rekening van de gespannen situatie met Rusland. Het containertransport met Russische havens liep


Onafhankelijk vakblad voor Rijn-, binnen- en passagiers- en kustvaart, scheepsbouw en toeleve- ringsbedrijven etc.


Verschijnt 26x per jaar.


Scheepvaartkrant Media Nijmegenstraat 27 3087CD Rotterdam T: 010 - 412 95 00 E: office@scheepvaart- krant.nl W: scheepvaartkrant.nl


met een derde terug naar 109.000 TEU. Zo gauw de sancties worden opgeheven, denkt de haven dat de dynamiek in de Oostzeehavens zich ook voor Hamburg positief zal ontwikkelen. Het ach- terlandtransport van Hamburg groeide goed.


Hamburg ontwikkelt zich zo sterker als een door- voerhaven voor Zuid-Duitsland en Oost-Europa. Hiervan profiteert echter vooral het goederen- spoor. Daar nam het volume met 7,3 procent toe naar 1,5 miljoen TEU. Het havenbedrijf profileert zich dan ook als een sterke treinpartner, op kosten van de binnenvaart. Zowel over mogelijk- heden voor het binnenschip binnen de haven zelf als ook over de wateraansluitingen landinwaarts rept de haven geen woord, terwijl op het moment de lobby-activiteiten voor de 3,5 miljard euro die de regering heeſt gereserveerd voor verkeersinfra- structuur momenteel op hoge toeren loopt.


Directeur / uitgever Peter Dirks


Bladmanager Renée Kurver


Vormgeving DTP/Website Perry Benschop Ineke Mintjes


Redactie Sanne Verhoeff Yvonne van Doorn T: 010 - 413 16 88 E: redactie@scheepvaart- krant.nl


Administratie Adrie Heukels T: 010 - 413 77 69 E: office@scheepvaart- krant.nl


Advertentieverkoop Jan Bus


Daphne Janssen Yvonne Dolk T: 010 - 413 16 79 E: sales@scheepvaart- krant.nl


Redactie België/Frankrijk Paul van Bergen Wilfried Veldhuijzen


3


Gevolgen bouw zeesluis Terneuzen op agenda van Provinciale Staten Zeeland


TERNEUZEN De behandeling van de brief van de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) aan de Provinciale Staten van Zeeland, over de gevolgen van de bouw van de nieuwe zeesluis in Terneuzen voor de binnenvaart, staat mo- menteel op de agenda voor 26 mei. Inmiddels heeſt de ASV ook een eerste antwoord gehad op haar klacht die zij neergelegde bij Rijkswa- terstaat West-Nederland Noord inzake de 1e Rijksbinnenhaven te IJmuiden.


Het antwoord van Rijkswaterstaat West-Ne- derland Noord luidde dat men de klacht niet in behandeling zou nemen als de ASV niet binnen twee weken na dagtekening de statuten had opgestuurd en Sunniva Fluitsma aangetoond heeſt gemachtigd te zijn om namens de ASV het woord te voeren. De voorzitter van de ASV heeſt bij Rijkswaterstaat gewezen op de (in het brief- hoofd vermeldde) site van de ASV waar alles duidelijk te vinden is. De ASV wacht nu op een antwoord van het hoofd afdeling Werkenpakket Rijkswaterstaat West-Nederland Noord die deze brief namens de minister heeſt geschreven.


Nieuwe sluis in Terneuzen Ondertussen heeſt de ASV wederom de Tweede Kamerleden benaderd en daarnaast in dit geval de Statenleden van de provincie Zeeland, van- wege de gevolgen die men voorziet in het kader van de bouw van de nieuwe sluis in Terneuzen. ‘Door de bouw van de nieuwe sluis raakt de binnenvaart circa de helſt van de ligplaatsen kwijt, wat zal zorgen voor een situatie waarbij schepen op vele kilometers afstand, bijvoor- beeld Sas van Gent of erger Gent en van de andere zijde Hansweert of Krammersluizen, al een ligplaats moeten zoeken’, aldus de ASV in haar brief aan de leden van de Provinciale Staten van Zeeland. ‘Deze situatie wordt nog verergerd door het probleem van het spuien van het Kanaalwater in de Westerschelde. Omdat Noord-Frankrijk en België (West Vlaanderen) hun spuicapaciteit naar zee hebben verwaar- loosd, wordt er steeds meer regenwater via het Kanaal van Gent naar Terneuzen afgevoerd. De


verbreding van de Belgische rivieren de Schelde en de Leie zorgt er ook nog voor dat het water met grote hoeveelheden in een korte periode op het Kanaal terechtkomt. Het sluizencomplex in Terneuzen is regelmatig volledig gestremd om dit water van het Kanaal te spuien, met als gevolg oplopende wachttijden bij de sluizen voor de scheepvaart’. In de huidige situatie kan nog met drie sluizen worden gespuid, maar tijdens de bouw komt de Middensluis te vervallen. Met nog twee sluizen om water af te voeren, ontstaat nog meer oponthoud voor de scheepvaart. ‘Kortom’, concludeert ASV ‘de gevolgen tijdens de bouw van de nieuwe sluis, zullen tot enorme economische schade voor de scheepvaart leiden. Naast deze schade zullen de mensen op de schepen aanzienlijk meer uren stand-by moeten zijn in een frustrerende situa- tie. Niet bepaald een prettig vooruitzicht’. Na de voltooiing van de bouw is nog niet bekend hoe men om zal gaan met de ligplaatsproblematiek.


Historie


Sinds de bouw van de huidige Westsluis en Oostsluis, circa vijſtig jaar geleden, ziet de binnenvaart steeds meer ligplaatsen verdwij- nen, aldus ASV. “In zijkanaal C zijn honderden meters gedempt en voor de middensluis worden nogal wat ligplaatsen ingenomen door aan het water gerelateerde bedrijven. Veelvuldige verzoeken om meer ligplaatsen zijn genegeerd, terwijl de binnenvaartsche- pen steeds groter zijn geworden en er ook een vaar-en rusttijdenbesluit is ingevoerd. Het sluizencomplex in Terneuzen heeſt juist overnachtings-/wachtplaatsen nodig door zijn ligging aan de Westerschelde. Weersom- standigheden, zoals mist of storm, het getij en zoals gezegd, het vaar- en rusttijdenbesluit, dwingen de schippers om een lig-/wacht- plaats in te nemen. En natuurlijk kunnen er ook situaties zijn, waarbij de mensen op de schepen om privéredenen een ligplaats nodig hebben. Vijſtig jaar heeſt RWS niets gedaan aan het ligplaatsentekort en het tekort alleen maar op laten lopen”, aldus Sunniva Fluitsma.


nieuwesluisterneuzen.eu


Redactie Duitsland Judith Stalpers Distributiepunten: scheepvaartkrant.nl


Aan deze krant wordt meegewerkt door: Erik Pennekamp Maurits Bot Adriaan de Bot Arie Jonkman Ria Kauwenberg Tina Reinders Jan Douwe Tiemersma Pierre Verberght Gé van de Zon Lida Saaij


Abonnementen: Nederland en België: € 30,-


West-Europa: € 70,-


Oost-Europa en buiten Europa op aanvraag


ONNODIG STILLIGGEN KOST GELD Bel van Andel 010 4293316


 Topkwaliteit tractieaccu’s, scheepsaccu’s, dynamo’s  Uit voorraad geleverd en vakkundig gemonteerd  Dealer voor Mastervolt en Victron omvormers en laders


Advertenties worden geplaatst volgens de Regelen van het Advertentiewezen.


Van Andel zorgt al ruim 80 jaar voor de juiste spanning aan boord!


www.vanandel-rotterdam.nl | info@vanandel-rotterdam.nl


COLOFON


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72