WEEK 36-37 3 SEPT 2014
13 Nieuwe spelregels voor vervoer los gestorte kolen
ROTTERDAM Begin 2012 was er een hevige discussie of steenkool een gevaarlijke stof is en als zodanig vervoerd moet worden. Er is toen een Multilaterale Overeenkomst (MO) afgesloten, geldend tot eind 2014, die verwerkt wordt in het ADN 2015. Vanaf dat moment mochten los gestorte kolen ver- voerd mag worden in schepen en duwbak- ken zònder certificaat van goedkeuring. Op 27 augustus zijn tijdens de bijeenkomst van het ADN-Safety Committee bij de UNECE te Genève nieuwe spelregels afgesproken.
H
et CBRB meldt in haar nieuwsbrief dat tijdens de bijeenkomst een nieuw voorstel behandeld werd, ingebracht door Duitsland, na we-
tenschappelijke studies door het Bundesan- stalt für Materialforschung und -prüfung (BAM). Studies van spontane verbranding van steenkool en incidenten bij het vervoer van steenkool, hebben aangetoond dat de werkwijze conform de eerdere afgesloten MO onvoldoende veilig garandeert. CBRB en EBU hebben er vragen gesteld over de in het voorstel vereiste geschikte meetmethode om de temperatuur van de kolen te kunnen bepalen. Frankrijk stelde dat het voorstel van Duits- land onvoldoende veiligheid garandeert en dat transport van steenkolen gesloten dient plaats te vinden. Ook werd een voorstel
gedaan over een verplichte meting van kool- monoxideconcentratie in het laadruim. CBRB en EBU vonden dat transport van kolen in een afgesloten laadruimte onaan- vaardbaar is. Tevens werd aangegeven dat de genoemde gasmetingen zinloos zijn.
Besluit In het ADN-Safety Committee bij de UNECE te Genève is het Duitse voorstel aangeno- men. Dit betekent dat met ingang vanaf 2017 niet alleen de reisduur, maar ook de temperatuur van de lading bepalend zal zijn. Het Committee heeſt besloten tot de maxi- male reisduur. Dat wil zeggen dat geen tem- peratuurbewaking nodig is bij een maximale reisduur van: 10 dagen, voor kolen met een temperatuur van 60°C 18 dagen, voor kolen met een temperatuur van 50°C 30 dagen, voor kolen met een temperatuur van 40°C 50 dagen, voor kolen met een temperatuur van 30°C
Er is voor gekozen om geen nadere eisen te stellen aan de meetapparatuur. Hierdoor is er ruimte voor ontwikkelingen en flexibili- teit. Het Franse voorstel is door het Committee afgewezen. Dit is mede te danken aan de re- actie en aangedragen argumenten van EBU/ CBRB en Euracoal. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Lijdia Pater - de Groot via e-mail
l.pater@
binnenvaart.nl
Stijging overslag havens Noord- zeekanaalgebied ruim 5 procent
AMSTERDAM De zeehavens in het Noordzee- kanaalgebied, met de havens van Amster- dam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad hebben de overslag over het eerste halfjaar van 2014 met 5,4 procent zien stijgen, ten opzichte van dezelfde periode in 2013, tot 51 miljoen ton. De Amsterdamse haven is in de regio de grootste haven en tekent een groei van 4,3 procent op tot 42,1 miljoen ton. De groei zit vooral in de energiesector, waar de Amsterdamse haven van oudsher sterk in is. IJmuiden zag de overslag stijgen tot 8,6 miljoen ton (+10,7 procent), Zaans- tad tot 118.000 ton (+9 procent) en Bever- wijk 112.000 ton (25,6 procent).
De groei van de overslag in Amsterdam is voornamelijk te danken aan de toename van olieproducten (+6,8 procent) tot 21,2 mln ton. Hiermee bevestigt Amsterdam haar positie als belangrijke benzinehaven. Ook groeide de overslag van steenkool met 5,1 procent tot 10,3 mln. Tevens was er sprake van een stijging van de overslag van het aantal contai- ners met 4,8 procent tot 353.000 ton (= 32.600 TEU) en nam de overslag van overige stuk- goed waaronder RoRo toe met 13,1 procent tot 1,3 mln ton. Agribulk, inclusief meststoffen, daalde met 2,7 procent tot 4,7 mln ton. Overige droge bulk daalde met 5 procent tot 2,9 mln ton en de overige natte bulk bleef constant ten op- zichte van dezelfde periode vorig jaar op 1,4 mln ton. In totaal heeſt Amsterdam in het eer- ste halfjaar van 2014 van 55 zeecruisesche- pen bezoek gehad. Dat zijn er 9 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze daling heeſt
met de zeesluis te maken die te klein is voor de nieuwste categorie cruiseschepen.
Zeesluis President directeur Dertje Meijer van Havenbedrijf Amsterdam: “2014 is veelbe- lovend begonnen met opnieuw een flinke groei van de overslag. Over de tweede helſt van het jaar zijn we optimistisch, maar ook realistisch. Als grote benzinehaven zijn we gevoelig voor de ontwikkelingen op de internationale energiemarkt die dynamisch en onvoorspelbaar is, waarbij de huidige wereldwijde ontwikkelingen ook een rol spelen. De tweede helſt van dit jaar zal er opnieuw veel aandacht uitgaan naar de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. In november neemt de gemeente Amsterdam een defini- tieve beslissing over de vervroegde aanleg van de nieuwe grote zeesluis, die van groot belang is voor de toekomst van de Amster- damse havenregio. In samenwerking met onze klanten en partners werken wij aan de verdere optimalisering en intensivering van onze havenactiviteiten om te kunnen blijven groeien”.
Import en export De import in het Noordzeekanaalgebied kende een stijging van 5,9 procent tot 35,1 mln. ton in het eerste halfjaar van 2014. De export groeide eveneens in het gebied tot 15,8 mln ton, een stijging van +4,3 procent. Ook Amsterdam kende een stijging van de im- en export, respectievelijk 28 mln ton (+4,4 procent) en 14,1 mln ton een stijging van 4,1 procent.
Controles vuilwatertank
ROTTERDAM Het CBRB meldt dat uit be- richten van diverse leden in de afgelopen maand is gebleken dat Rijkswaterstaat, in samenwerking met ILenT, in het kader van een thema-actie controles uitvoert naar de aanwezigheid van vuilwatertanks op passagiersschepen en veerponten.
In een aantal gevallen (waarin de rederij wél een vuilwatertank bleek te hebben, maar door ontbrekende inzamelinfrastruc- tuur de inhoud van de vuilwatertank níet kan afgeven) heeſt dit geresulteerd in zoge- noemde ‘waarschuwingsbrieven’ waarin de betreffende rederijen (nogmaals) op het lozingsverbod gewezen zijn.
“Benadrukt moet worden, dat handha- vingsdiensten alléén kunnen controleren op de aanwezigheid van vuilwatertanks (of een zuiveringsinstallatie); zij hebben géén bevoegdheid om te controleren
waar / wanneer het vuilwater afgegeven is. Er is immers geen registratieplicht, zoals bij het olieafgiſteboekje wél het geval is. Een eventuele overtreding van het lozingsverbod kan dan ook alleen op heterdaad vastgesteld worden”, aldus het CBRB.
Het CBRB zegt zich de afgelopen jaren intensief te hebben ingezet voor het realiseren van een adequate inzamelinfra- structuur; helaas met beperkt resultaat. Naar aanleiding van deze thema-actie heeſt het CBRB (opnieuw) contact met Rijkswaterstaat opgenomen, in de hoop dat hiermee wellicht een opening voor een oplossing gecreëerd kan worden. Wat betreſt veerponten: Een passagiersschip wordt in het Scheepsafvalstoffenverdrag gedefinieerd als ‘een voor het vervoer van passagiers gebouwd en ingericht schip’. CBRB: “Ook een veerpont zou hier onder vallen. Veerponten hebben echter géén toiletvoorziening voor de passagiers; alleen een toilet voor de veer- pontmedewerkers. Naar onze mening gel- den de voorschriſten inzake het lozingsver- bod dan ook niet voor veerponten”.
Archieffoto Scheepvaartkrant.
Oproep opstellen Zwartboek
Geachte collega’s, Wij, bestuur en denktank van de ASV, ontvangen regelmatig praktijkvoor- beelden van schippers met betrekking tot scheepskeuringen in het kader van het Reglement van Onderzoek voor Schepen op de Rijn (ROSR) en/of EU Richtlijn 86/2006/EG, in de volksmond ook wel SI-keuring genoemd. In de voorbeelden die ons toekomen zien wij zaken bij de uitvoering van het ROSR die ons verontwaardigen. Deze zaken willen wij met uw hulp inventariseren en bundelen in een ‘Zwartboek CCR-ei- sen’. Wij hopen dit boek tijdens de najaarsvergadering van de ASV op 18 oktober aanstaande te overhandigen aan vertegenwoordigers van de ILT (In- spectie Leefomgeving en Transport) en NBKB (Nederlands Bureau voor Keuringen in de Binnenvaart).
Voorbeelden waar wij naar op zoek zijn kunnen divers zijn. Wanneer er bijvoor- beeld sprake lijkt/blijkt te zijn van;
- ‘verbeteringen’ die de zaak duidelijk alleen maar slechter maken, - willekeur door verschillende interpre- taties van de diverse keuringsexperts zodat niemand werkelijk weet waar hij/
zij aan toe is, - het weigeren van experts de schippers op de hoogte te stellen van mogelijke oplossingen, onder het mom “Wij mo- gen geen aanwijzingen geven”, zodat het Russische roullette begint te lijken, - voor de hand liggende oplossingen (bv. biologisch afbreekbaar schroefas- vet) waar maar geen duidelijkheid over komt, - keuren op zaken die nog niet aan de orde zijn (autokranen die verwijderd dienen te worden), - handhavers (Politie en Rijkswater- staat) die vinden dat ze ook nog eens moeten keuren, met alle gevolgen van dien.
kunt u bij de ASV melden. Ook punten die hier nog niet genoemd zijn, maar waarvan u denkt dat ze van belang kunnen zijn, kunt u in uw eigen woor- den vermelden. Tevens zullen wij het zeer op prijs stellen wanneer u even- eens in wil gaan op de consequenties voor u als schipper van de uitvoering van de technische eisen.
Als individuele schipper kunt u uw beklag doen bij ILT en/of NBKB, daar wordt vanuit het ministerie van Infra-
structuur en Milieu ook om gevraagd. Echter, samen staan we sterker en om die reden willen wij alle door u aange- dragen voorbeelden bundelen in het eerder genoemde Zwartboek CCR-ei- sen. Wij hebben hiermee tot doel ILT en beleidsmakers op de hoogte te stellen van het feit dat, de wijze waarop de regelgeving nu wordt toegepast (m.n. de overgangsbepalingen ROSR) tot nog meer onbegrip kan/zal leiden voor het met terugwerkende kracht doorvoeren van technische eisen voor nieuwbouw op bestaande schepen.
Wilt u uw medewerking verlenen aan het samenstellen van een Zwartboek CCR-eisen? Kijk dan op
www.algemeeneschippersvereeniging.nl voor meer informatie en het invulfor- mulier.
Bestuur en denktank ASV. Voor schippers, door schippers
“overigens wil de ASV erop wijzen dat het opleggen van (ongefundeerde) nieuwbouweisen aan bestaande schepen (CCR) leidt tot koude sanering van dat segment schepen waar al een tekort aan is”
Themadag binnenvaart
ROSMALEN Op zaterdag 6 september is er in het Informatiecentrum Omlegging Zuid-Willemsvaart een themadag over de binnenvaart. Deze dag wordt georga- niseerd door Rijkswaterstaat samen met het Bureau Voorlichting Binnenvaart. Geïnteresseerden krijgen te zien wat de investeringen in de Zuid-Willems- vaart betekenen voor de binnenvaart in Nederland.
In opdracht van Rijkswaterstaat legt WillemsUnie ten oosten van ‘s-Herto- genbosch een nieuw kanaal aan met een lengte van negen kilometer. Dit kanaal
wordt het Máximakanaal genoemd. De aſtakking begint bij Den Dungen en loopt via Rosmalen en natuurgebied De Koorn- waard richting de Maas. Twee nieuwe sluizen (sluis Hintham en sluis Empel) overbruggen het verschil in waterniveau. Daarnaast zijn er acht bruggen aangelegd over het toekomstig kanaal. Met de aan- leg van het Máximakanaal werkt Rijkswa- terstaat aan een beter bereikbaar Brabant over water. Eind 2014 kunnen schepen met maximaal drie lagen containers vanaf de Maas naar de containerterminal in Veghel varen. Daarmee verbetert ook de leefbaarheid in de binnenstad van ’s-Her-
togenbosch. Openstaande bruggen met rijen wachtende auto’s behoren dan tot het verleden.
Presentaties Het centrum is op deze dag geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Om 11.00 uur en 13.00 uur wordt er een presentatie gegeven. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met donderdag 4 september aanmelden via informatiecentrum-zuidwillemsvaart@
rws.nl Geef daarbij aan welke presentatie u wilt bijwonen: om 11.00 uur of om 13.00 uur. Het adres van het informatiecentrum is Kloosterstraat 4 in Rosmalen.
Nieuwe Maas gedeeltelijk afgesloten voor scheepvaart tijdens Wereldhavendagen
ROTTERDAM Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 september is de Nieuwe Maas in Rotterdam gedeeltelijk afgesloten. Dan vinden in Rotterdam de Wereldhavendagen plaats. Daarbij tonen grote en kleine sche- pen op het water wat zij allemaal kunnen. Deze demonstraties spelen zich voorname- lijk af in het gebied tussen de Parkhaven en de Erasmusbrug. Om dit veilig te laten verlopen reguleert de havenmeester de scheepvaart op de Nieuwe Maas. Op za- terdag 6 september wordt de scheepvaart
zelfs helemaal gestremd. De scheepvaart is hier door middel van een Bekendmaking aan de Scheepvaart 113/2014 van op de hoogte gesteld.
De grenzen van het gestremde gebied liggen aan de oostzijde van de Erasmusbrug en nabij de Parkkade. In verband met de veilig- heid is het niet toegestaan om zich in of aan de randen van het gestremde gebied op te houden. Dit betekent dat toeschouwers op het water door de grote afstand een beperkt
zicht hebben op de demonstraties.
Het Havenbedrijf adviseert met name de recreatievaart daarom af te meren in een jachthaven en het laatste stuk te voet of met het openbaar vervoer af te leggen. Daarmee voorkomt het drukte in een klein gebied op een stromende rivier waardoor nautisch onveilige situaties kunnen ontstaan. Meer informatie over de wereldhavendagen en de mogelijkheden van openbaar vervoer staat op
www.wereldhavendagen.nl
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32