This page contains a Flash digital edition of a book.
AVERECHTS


WEEK 20-21 14 MEI 2014


7 SANNE VERHOEFF Voorbeeld Krijn de Blaeij is in voor een nieuwe uitdaging, wellicht iets in de binnenvaart. Krijn de Blaeij; nog te jong om niets te doen


ROTTERDAM Krijn de Blaeij, 38 jaar actief in de financële sector, waarvan de laatste vijf jaar als accountmanager Bedrijven bij de Rabobank Sas van Gent, heeſt in goed overleg afscheid genomen van zijn baan. Omdat hij relaties had door het hele land werden er afscheidsrecepties gehouden in Terneuzen en in Zwartsluis. Terwijl hij tij- dens de onlangs gehouden beurs Maritime Industry in Gorinchem nog veelvuldig op de beursvloer te vinden was om zijn opvol- gers voor te stellen aan talloze contacten.


Mensenmens Krijn de Blaeij is geboren en getogen in Terneuzen. Hij komt zelf niet uit een binnenvaartgezin, maar zijn ouderlijk huis stond vlakbij de toenmalige schip- persbeurs. Hij maakte die wereld dus van dichtbij mee. Twee van zijn zussen trouw- den bovendien met een binnenvaart- schipper, dus langzamerhand groeide de bekendheid met die wereld. “Het was en is nog steeds een mooie wereld, met zoveel verschillende karakters. Ik ben wel- iswaar in de bankenwereld terecht geko- men, maar feitelijk ga liever met mensen om dan met geld. Ik ben een mensen- mens”. Hij beseſt dat de binnenvaart het momenteel niet gemakkelijk heeſt. “Het financieren van zaken is nu nog erg moei- lijk, ondanks de vele goede initiatieven. Maar er komt weer een moment dat het omslaat”, zegt hij optimistisch.


“Ik had in Gorinchem wel even het gevoel nog aan het werk te zijn”, bekent De Blaeij: “Je geeſt nog wat berichten door aan deze en gene, je gaat nog even met wat collega’s op pad. Je praat nog even met bezoekers die je kent”. Dat voelde als vanouds, ondanks dat hij feitelijk geen deel meer uitmaakte van de club mensen die namens Rabobank aanwezig waren. Toch heeſt hij geen spijt van zijn besluit. “Je werk moet je voldoening geven, dat moet je met plezier doen. Ik vond die voldoening niet meer in de moderne manier van werken. Dan moet je op zoek gaan naar iets anders. Ik heb op de beurs ook contacten gelegd en wie weet wat er uit komt. Wellicht weer iets met binnenvaart”. Hij voelt zich als 58-jarige nog te jong om al stil te gaan zitten.


Scheepvaartkrant 30 JAAR GELEDEN


Carrière


De Blaeij kwam in 1975 in dienst bij de ABN AMRO. Hij werd daarvoor gevraagd door de lokale directeur. “Ik ben er feitelijk zo ingerold”. Daar ‘deed’ hij eerst anderhalf jaar effecten . Vanaf 1977 ben ik binnenvaart ‘gaan doen’. Kredietverstrek- king , financiële begeleiding, doorverwij- zingen voor woninghypotheken en derge- lijke. Hij bleef daar 33 jaar, waarna hij de overstap naar de Rabobank maakte. “Ik heb soms drie generaties als klant gehad. Dan ben je echt de huisbankier van zo’n familie. Dat geeſt veel positieve energie”. In het jaar dat hij overstapte naar de Rabo brak ook de bankencrisis uit. Hij hanteert dat gegeven als een leuke anekdote maar hij beseſt heel goed wat de crisis voor


Scheepvaartkrant 20 JAAR GELEDEN


gevolgen heeſt gebracht. “De overstap bracht voor mij een nieuwe werkomge- ving met nieuwe inzichten mee. Dat is winst. Ik heb bij beide banken ook altijd fijne collega’s gehad”, zo blikt hij terug.


Toekomst Wat de toekomst gaat brengen durſt hij niet te zeggen, De Blaeij is niet zo’n toe- komstvoorspeller. “De banken voorspel- len dat op de langere termijn vervoer over water toeneemt. Dat is voor de toekomst van de binnenvaart zeker positief. Maar ik ben bang dat het kleinere en het wat oudere schip dan nog steeds moeilijk te fi- nancieren valt, terwijl iedereen erkent dat die schepen hard nodig zijn. Nieuwbouw van kleine schepen zie ik nog niet zo gauw gebeuren, zeker niet als particulier pro- ject, zonder subsidie. Aan een prognose voor over vijf jaar waag ik me niet. Toen de crisis begon dachten we immers dat we er in 2011-2012 wel uit zouden zijn”.


Dichterbij In de beleving van De Blaeij is de bank in de loop der jaren wel dichter bij de men- sen komen te staan. “Toen ik er pas werk- te kwamen de schippers naar de bank. Nu gaat de bank ook naar de schippers. Klan- ten hebben ook je gsm nummer, zodat ze je altijd en overal kunnen bereiken. Ik ga de komende tijd ook weer naar allerlei evenementen, zoals Kamp Hattem en de verschillende havendagen.


Ik hoop dan nog regelmatig een praatje met mijn voormalige klanten te kunnen maken, want ik verdwijn zeker nog niet van het toneel”.


Scheepvaartkrant 10 JAAR GELEDEN


Als iemand nu nog durſt te zeggen dat de binnenvaart niet groen, duurzaam en ontzettend milieubewust bezig is… dan is hij of zij na het lezen van deze krant vast overtuigd van het tegenovergestelde. Wie een paar dagen op de beurs Maritime Industry in Gorinchem heeſt rondgelo- pen, moet inmiddels ook wel overtuigd zijn. Een bijeenkomst van de Binnenvaart Innovatieschuur van het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart ofwel het EICB, besprak verschillende vormen van nageschakelde technieken. Alles om de emissies zoveel mogelijk te beperken. Je krijgt overigens wel klapperende oren van al die technieken. Het woord uitlaatgasna- behandelingssysteem op zich is al een mond vol. Probeer dat maar eens foutloos uit te spreken. Nu ja, als het maar werkt! Er werd tevens een contract ondertekend voor de levering en installatie van comple- te LNG-installaties voor de scheepvaart. Ook belangrijk want de binnenvaart zal waarschijnlijk steeds meer gebruik maken van LNG als brandstof vanwege de strenge- re wet- en regelgeving rondom de emissies


POLL


Per 1 juli bieden RWS/SAB nieuwe, verschillende huisvuilabonnementen aan. Welke variant kiest u?


o Ik kies nergens voor, ben het er totaal niet mee eens o Ik ga voor de basisvariant, 239 euro o Ik ga voor basis-plus, 292 euro o Ik wacht eerst de handtekeningenactie van VIBIA af o Ik ben een grootverbruiker dus kies voor het Grootverbruikersabonnement


Geef uw mening op www.scheepvaartkrant.nl daar vindt u ook de tussenstand. De einduitslag volgt later


UITSLAG POLL


Heeſt u ervaring met het product ‘renteswap’? 7%


49% 16% 22% 7%


Ja, en tot nu toe zonder problemen Nee, dat zegt mij niets


Ja, daar ondervind ik nu de nadelen van Nee, daar begin ik niet aan


Nee, ik neem de renteschommelingen voor lief DEKZWABBER


van schepen. In Rotterdam komt er zelfs een LNG oefenlocatie in de haven voor het geval zich een incident met LNG voordoet. Ook daar moet natuurlijk aan gedacht worden. Ons kleine kikkerlandje is zo goed bezig, dat zelfs Europarlementariërs van over de grens een voorbeeld aan ons willen nemen als het gaat om subsidies die hier beschikbaar zijn gesteld voor het treffen van NOx-reductiemaatregelen voor binnenvaartschepen. Europarlementariër Kathleen van Brempt van de sp.a ziet wel iets in de insteek van Rotterdam. Met hulp van subsidies van de provincie Zuid-Hol- land, stadsregio Rotterdam en de gemeen- te Rotterdam is het binnenvaartschip de Fixut Maris uitgerust met een SCR-kataly- sator en roetfilters. Ook Vlaanderen kan volgens haar de binnenvaart een duwtje in de rug geven als het gaat om dure investe- ringen om zo schoon mogelijk te kunnen varen. Want dat is nog wel een klein dinge- tje…. Iedereen wil heel graag duurzaam, milieubewust en groen zijn, maar om het te worden heb je wel een geldboompje in de tuin nodig.


In de walradarketen langs de Westerschelde voor het bege- leiden van schepen komen vijf centrales met een overkoepe- lende coördinerende post in Vlissingen. Met dit project is 130 miljoen gulden gemoeid. België betaalt 90 procent van de kosten. Een centrale post te Vlissingen is op voorstel van minister Smit-Kroes vervallen.


In de Assemblée (Tweede Kamer) van het Franse parlement is het voorstel voor een nieuwe bin- nenvaart-wet met een overgrote meerderheid aangenomen. De nieuwe wet vervangt de wet uit 1941.


Dit betekent dat de toerbeurt voor de binnenlandse vaart in de loop van zes jaar wordt afgebouwd.


De verkennende studie BERZOB concludeert dat het kanalenstelsel in Zuidoost-Brabant grote econo- mische potenties heeſt voor goe- derenvervoer via de binnenvaart als alternatief voor wegtransport en railvervoer. Echter een aantal knelpunten zoals de sluizen 4, 5 en 6 aan de Zuid-Willemsvaart moe- ten eerst worden opgelost om deze ontwikkeling mogelijk te maken.


Dekzwabber geeſt zijn geldboom nog maar eens wat water….


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32