This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 20-21 14 MEI 2014


De Waal B.V. begint avontuur met Van Meerendonk


De Waal B.V. ondertekende op 15 mei een contract met Frans van Meerendonk. Hiermee verkrijgt de machinefabriek het alleenrecht voor het produceren van Aqua-Logic roeren. Deze zijn ontworpen door Van Meerendonk en sluiten zijn revolutionaire Aqua-Logic lijnenplan voor casco’s waarmee flinke brandstofreducties behaald kunnen worden. Het geheel is vastgelegd in een octrooi waar Van Meeren- donk de rechten van heeſt.


SANNE VERHOEFF Rolf Maliepaard, algemeen directeur De Waal B.V.: “Van Meerendonk is al zijn hele leven bezig met de vraag ‘hoe kan ik maximaal rendement uit een schip halen?”. Van Meerendonk ontwikkelde al eerder een nieuw concept, dat gedeeltelijk is toegepast op het schip De Onderneming van Johan de Korte. Hij kocht alleen het lijnenplan. Met alleen de toepassing hiervan werd al een rendement van 20 procent behaald. Achteraf sprekend met De Korte had hij toch voor het hele concept moeten kiezen om nog meer rendement te halen. Door tijdgebrek en twijfel is dat toen niet gebeurd. Het gehele, uitgebreide concept bestaat naast het lijnenplan uit een trimsurfplaat aan de achterkant van het schip, waarmee het schip gaat ‘surfen’. Dat in combinatie met speciaal gevormde roerbladen zou een rendement van 30 procent kunnen opleveren. Gebr. De Jonge hebben het recht om de casco’s volgens dit lijnenplan te bouwen en zijn er van overtuigd dat dit geheel een revolutie teweeg gaat brengen in de binnenvaartwe- reld. De Waal B.V. tekent nu voor het alleen- recht op de roeren. Na een jaar van studie, praten en testen heeſt Meerendonk gekozen voor de jarenlange ervaring van De Waal. Maliepaard: “Het concept van de roeren is nog niet getest maar wij en ook het Marin zijn overtuigd van de werking ervan”. Het schip 110 x 11,45 schip wordt gebouwd bij Gebr. De Jonge en De Waal B.V. produceert de roeren.


Aqua-Logic ontwerp Wat is nu precies het geheim van het Aqua-Logic lijnenplan? De meeste scheeps-


ontwerpers beginnen met de voorsteven als een punt uit te voeren, dan schuin naar achteren en bij het naderen van de zijden met een korte bocht naar achteren. Niet één vis is ontwikkeld zoals de meeste schepen. Ze beginnen met een vrij stompe kop, de bek, met een geleidelijke afloop naar achter met altijd een elliptische vorm. Een stompe steven zorgt met zijn drukgolf naar voren voor een verlenging van de steven. Hierdoor zal het water zij- delings afvloeien vanwege de opstuwing van het water voor het schip. Als het ont- werp goed is wordt de aan de bovenkant volle voorsteven bij volle snelheid gedra- gen in de opgestuwde boeggolf. Daardoor zal hij zichzelf door het toenemen van het draagvermogen naar boven werken. Om- dat de kuil ontbreekt, zakt het voorschip niet weg en loopt het op waterstand veel langer door.


Achterschip Bij het achterschip is de waterbeweging precies andersom. Zaak is volgens Van Meerendonk om het water weer van de zijde naar het midden achter het schip te krijgen, zonder al teveel weerstand op te wekken. Volgens hem zijn bijna alle tun- nels in de binnenvaart verkeerd gebouwd en de hoofdzaak is te weinig toevoer van water aan de bovenkant van de schroef. Het is noodzakelijk dat de tunnel op bepaalde afstand voor de schroef hoger is dan de top van het schroefblad en dat daar de doorsnee van de tunnel groter is dan de doorsnee van het ingetunnelde schroefblad. Hiermee wordt bereikt dat de onderdruk op de voorzijde van de schroef beter verdeeld wordt, en er aan de boven- zijde net zoveel water verplaatst wordt als aan de onderzijde. Hierdoor vertoond de schroef geen trillingen en stijgt het rende- ment. Na de schroef of schroeven zit een trimplaat over de volle tunnelbreedte en qua lengte tot het einde van het achter- schip. Die trimplaat zorgt ervoor dat het water niet naar boven kan ontsnappen. Door de schroefwaterdruk ontstaat er zo ook een opwaartse druk die een voor- waartse liſt uitoefent op de trimplaat. Het


achterschip boven de tunnel is uitgevoerd als praamkont met daaronder een gondel waar de trimplaat aan bevestigd is. De opzet van de praamkont is dat de zuiggolf, vanaf het eind van de rechte zijde naar het achterschip, een niveauverschil laat zien van 80 tot 110 centimeter. Deze golf creëert een draagvermogen van 60 tot 80 ton op de bredere praamkont en, gecom- bineerd met de trimplaat, een opwaartse druk. Hierdoor wordt het achterschip opgelicht zodat het schip voorover komt te liggen en daardoor gaat surfen op zijn eigen zuiggolf.


Roeren


Dan zijn er nog de roeren. Door het COANDA effect,het verschijnsel dat een vloeistof- of gasstroom de neiging heeſt een bol oppervlak te volgen, in plaats van een rechte lijn in de oorspronkelijke richting, loopt het water niet recht weg maar volgt het de romp van een schip. Om hierop in te spelen bij de roeren, moet het voorroerblad om zo min mogelijk weerstand op te wekken neutraal in deze stroming opgesteld staan. Door nu alleen de schep of het voorblad neutraal in de stroming te plaatsen, zal de schep in de neutrale stand heel weinig weerstand opwekken. Het achterblad moet dan aan de binnenzijde onder een speciale hoek ten opzichte van de centerlijn van de schroefas naar binnen gericht staan. Uiteindelijk krijgt het roer dan weer een positief naar voren gerichte liſt. Door geen profiel in het roerblad aan te brengen en door het zeer slank uit te voeren, is de weerstand minimaal, zal het sturen verbeteren en directer worden en ook de manoeuvreerbaarheid vermindert niet. Alleen al het profielloos maken van de roeren geeſt volgens Van Meerendonk een winst van 19 tot 21 procent, zo blijkt uit onderzoek van MARIN en De Waal B.V.. Oudere roeren zijn verbouwd naar roeren zonder profiel echter, geen uitspoor en met een lichte knik in buitenblad. Wilt u meer informatie, bel naar De Waal, 018 501 811, of stuur een e-mail naar info@ dewaalbv.nl


27 Oranje en efm op de beurs als EOC


Het was misschien even wennen; de onderlinge scheepsverzekeraars efm en Oranje stonden niet meer met hun oude naam en logo op de beurs maar als EOC (efm Oranje Combinatie).


De ledenvergaderingen van beide maatschappijen hebben op vrijdag 9 mei hun goedkeuring gegeven aan de fusie van beide organisaties per 1 juli 2014 tot EOC. Volgens beide partijen is de afgelopen jaren gebleken dat Vereniging Oranje en efm veel gemeen hebben. Beiden willen een goede service, lage premies en uitmuntende voorwaarden bieden aan hun leden. Verscherpte regelgeving en toenemende kosten hebben bij beide maatschappijen tot de overtuiging geleid dat een fusie de beste oplossing is om dit ook in de toekomst te kunnen garanderen en verder te verbeteren.


Fixturlaser EVO: gebaseerd op eenvoud


Rentallaser International toonde samen met Fixturlaser Benelux en 3DWorks op de beurs haar producten. Hier was onder andere het nieuwste Fixturlaser uitlijnsys- teem, de Fixturlaser EVO, te bekijken.


John de Jong, eigenaar van de drie be- drijven die op de beurs staan: “Voorheen hadden toestellen 220 nodig, nu is alles draadloos en het werkt met hoogwaardige accu’s die vanuit de koffer oplaadbaar zijn”. Batterijen zijn dus niet meer nodig! De laser kan 17 uur branden. Daarbij is het display


compacter geworden en zeer gebruiksvrien- delijk, uitgevoerd met een vijf kleuren tou- chscreen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van icoontjes, er zijn geen teksten te vinden. Hierdoor is het internationaal te gebruiken. Het nieuwe laser uitlijnsysteem is duidelijk gebaseerd op eenvoud. De Fixturlaser EVO beschikt over een uitgebreid soſtwarepak- ket, inclusief het Feetlock programma dat gebruikt kan worden wanneer machines vast staan. De gebruiker wordt met behulp van kleurgecodeerde symbolen door de uitlijning geleid.


Scheepvaartkrant promotieteam Algemeen directeur van De Waal B.V. Rolf Maliepaard (l) en Frans van Meerendonk ondertekenen het contract tijdens Maritime Industry. Welzijn Schipperskinderen


Alle kindgerelateerde instellingen, LOVT, LOVK, Meander, Limena, De Merwede, Juzt en vertrouwenspersoon Jenny Klein-Seine stonden ook dit jaar weer geza- menlijk op de beurs onder de naam ‘Welzijn Schipperskinderen’. Ze stonden er allemaal met hetzelfde doel: onderwijs of huisvesting voor de trekkende bevolking.


Wie meer wilde weten over de gloednieuwe e-paper van de Scheepvaartkrant kon op de beurs terecht bij het Scheepvaartkrant promotieteam. Net als de gedrukte Scheepvaartkrant biedt de e-paper actueel nieuws, projecten, bedrijfspresentaties et cetera. Anders dan in de gedrukte krant kan men in de e-paper ook films bekijken, foto presentaties zien of doorklik- ken naar meer informatie.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32