INGEZONDEN
WEEK 20-21 14 MEI 2014
Afspraken over ontgassen binnenvaartschepen
DEN HAAG Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam hebben bestuurlijk overeenstemming bereikt over het terugdringen van ontgas- singen door varende binnenvaartschepen. Het terugdringen van ontgassingen met het schadelijke benzeen, benzeenhoudende en op termijn ook andere vluchtige stoffen zal een positief effect hebben op milieu en gezondheid. Er is overeenstemming bereikt over de uitwerking van een samenhangend pakket van internationale, nationale, regi- onale en lokale maatregelen. De maatre- gelen bestaan uit een convenant met het bedrijfsleven op nationaal en regionaal niveau en verbodsbepalingen in interna- tionale, nationale, regionale en lokale regelgeving. Het pakket treedt vanaf 2015 in werking en is naar verwachting in 2018- 2020 volledig gerealiseerd. Samenwerking met andere overheden, met name provin- cies, waarvoor dit pakket van maatregelen ook relevant kan zijn, wordt gezocht.
Green deal Het ministerie werkt in internationaal verband in het kader van het internatio- naal scheepsafvalstoffenverdrag CDNI aan een verbod op varend ontgassen, net als in Duitsland en Belgie. Dit verbod is naar verwachting in 2018-2020 van kracht. In de aanloop daar naartoe wordt een nationaal convenant (green deal) opgesteld met brancheorganisaties van de chemie (VNCI), tankopslag (VOTOB), raffinaderijen (VNPI) en binnenvaart (CBRB) om al eerder tot reduc- tie van ontgassingen te komen. Staatssecretaris Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld: “Ik wil mij samen met de andere partijen inzetten om het ontgassen in bewoond gebied zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Want de gezondheid van omwonenden en schippers staat voor mij voorop”.
Probleemloze proefvaart tussen Heijen en Grave
HEIJEN Rijkswaterstaat heeſt 12 mei tussen Heijen en Grave een proefvaart gehouden met het ms Navigatie om vast te stellen of het varen met een diepgang van 3,50 meter op dit traject van de Maas verantwoord is. Chris Kornet, eigenaar van de Navigatie, kent dit traject goed. Hij verwachtte vooraf dan ook geen problemen. Die verwach- ting bleek terecht, de proefvaart verliep probleemloos.
RIA KAUWENBERG “De meeste grote schepen zijn tegen- woordig uitgerust met geavanceerde apparatuur, hiermee kan een schipper de waterstand onder zijn schip nauwlettend in de gaten houden. Het was voor ons dus geen verrassing dat de proefvaart succesvol zou zijn”, aldus de vertegen- woordigers van Rijkswaterstaat. Nu de proefvaart geslaagd is kunnen schippers een vergunning aanvragen bij Rijkswater- staat om met een diepgang van 3.50 meter te varen op het traject tussen Sambeek en Grave en het Maas-Waalkanaal. Zonder
vergunning mag men daar varen tot 3,20 meter diepte. De vergunning komt op de naam van de eigenaar van het schip. Een vergunning is tijdelijk noodzakelijk tot Bijlage 13 van het Binnenvaartpolitieregle- ment is aangepast.
Klasse Vb Rijkswaterstaat werkt aan de Maas om de rivier geschikt te maken voor klasse Vb schepen dan wel tweebakduwvaart met een maximale afmeting van 193 x 11,40 x 3,50 meter. Er wordt gewerkt aan het verdiepen van de rivier en het verruimen van bochten. Er moet echter nog veel gebeuren om de Maas volledig geschikt te maken voor de grote binnenvaartsche- pen. Naar verwachting zal medio 2018 de hele Maasroute tussen Nijmegen een Maastricht geschikt zijn voor tweebaks- duwvaart. Het is een lastige rivier die niet zo maar te temmen is, maar stapje voor stapje zal de Maas en de aangrenzende kanalen geschikt gemaakt worden voor schepen van de toekomst.
Stevige aanpak Provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben het voornemen om met uitbreiding van hun provinciale milieuverordeningen een verbod op het varend ontgassen van benzeen met ingang van 1 januari 2015 en het ontgassen van benzeenhoudende pro- ducten (10% benzeen of meer) per 1 januari 2016 op te leggen. Aan het Hollands Diep bij Moerdijk is inmiddels een ontgasinstal- latie beschikbaar. Provincie Zuid-Holland gedeputeerde Rik Janssen: “We pakken de schadelijke gevolgen van het ontgassen voor omwonenden van de vaarroutes en van de havens van Rotterdam, Dordrecht en Moer- dijk stevig aan. Ik hoop van harte dat ook overheden en bedrijven in andere gebieden zich snel aan zullen sluiten. Ik ben trots en
blij dat wij met alle betrokken overheden en de industrie voor een schonere leefomge- ving voor onze inwoners gaan zorgen”. Provincie Noord-Brabant gedeputeerde Johan van der Hout: “We zijn rond Moerdijk al een hele tijd bezig met het tegengaan van de uitstoot van benzeen in de buiten- lucht. Die wordt deels veroorzaakt doordat schepen op het Hollands Diep met de luiken open varen om te ontgassen. Deze overeen- komst is dan ook een flinke stap in de goede richting”.
Rotterdam De gemeente Rotterdam zet samen met het bedrijfsleven door middel van een regio- naal convenant (regionaal afsprakenkader Rijnmond) in op de beschikbaarheid van vol-
doende ontgassingscapaciteit in het Rotterdamse havengebied. Hiermee hebben schippers een alternatief voor het ontgassen naar de buitenlucht. Daar- naast onderzoekt de gemeente Rotterdam of het aanvullend aan de provinciale milieu- verordening nodig is om de gemeentelijke havenverordening aan te passen. Havenwethouder Jeannette Baljeu, Rotter- dam : “Ik ben trots dat we deze overeen- stemming hebben bereikt. Het is belangrijk voor de gezondheid van Rotterdammers en het is goed om nu duidelijkheid te kunnen scheppen naar de sector. Rotterdam heeſt hier een voortrekkersrol in gespeeld en we zien nu het succes van de gezamenlijke inzet met de DCMR Milieudienst Rijnmond, Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs’’.
Pak- ket van maatrege- len Het pakket van de gezamenlijke aanpak bestaat uit: a. Nationaal convenant (green deal) door ministerie van Infrastructuur en Milieu met branche-organisaties per 1 januari 2015 in te gaan voor benzeen en start onderzoek aanpak benzeenhoudende vluchtige stoffen. b. Verbod op ontgassingen te regelen via de provinciale milieuverordening van provincie Noord-Brabant en provincie Zuid-Holland voor benzeen per 1 januari 2015 en benzeenhoudend per 1 januari 2016. c. Regionaal convenant (regionaal af- sprakenkader Rijnmond) waarin voor het Rijnmondgebied afspraken worden ge- maakt tussen onder meer Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, en individuele bedrijven over het terugdringen van ont- gassingen en het realiseren van techniek om ontgassingen te kunnen uitvoeren. d. Nationaal verbod op benzeen. Inzet ministerie van Infrastructuur en Milieu vooruitlopend op CDNI verdrag. Zodra er in CDNI kader internationaal voldoende overeenstemming is om over te gaan tot een CDNI-verbod is er basis voor een nationaal verbod op het ontgassen van benzeen en van nog te bepalen andere zeer zorgwekkende vluchtige stoffen.
Nieuw registratie- en betaal- systeem voor walstroomkasten
ANTWERPEN Het Gemeentelijk Havenbe- drijf Antwerpen streeſt in samenwerking met de Vlaamse overheid, andere havens en waterwegbeheerders naar een eenvor- mig walstroomsysteem voor alle Vlaamse havens. Hiervoor werd het walstroom- platform (
www.walstroomplatform.be) opgericht en werd een pilotproject opgezet in de Antwerpse haven.
Aan kaai 75, ter hoogte van het Noordkas- teeldok, werden zeven nieuwe walstroom- kasten geïnstalleerd met een eenduidig registratie- en betaalsysteem. Het Haven- bedrijf hecht veel waarde aan dit project omdat het een integrale aanpak van lucht- verontreiniging op lokale schaal mogelijk maakt.
De diepte gemeten onder de keersluis van Grave. Foto Ria Kauwenberg
Digitale Folder Er werd een handige digitale folder ontwik- keld die het registratie- en werkingsproces helder uitlegt. Elke gebruiker moet zich een- malig aanmelden via www.portofantwerp. com/walstroom en krijgt dan een persoonlij- ke pagina waarop het verbruik gevolgd kan worden. In samenspraak met de binnen- vaartsector wordt voor de walstroomkasten aan kaai 75 een nieuw betalingssysteem
gehanteerd. Het verbruik wordt voortaan maandelijks aangerekend op de factuur havenrechten. In andere wachtdokken blijſt het systeem van magneetkaarten wel nog van toepassing. De digitale folder is te raadplegen via
www.portofantwerp.com/ sites/portofantwerp/files/walstroom-nl.pdf, aanmelden kan via www.portofantwerp. com/walstroom
Milieuvriendelijke aanpak Het aanbieden van walstroom is een van de maatregelen uit het actieplan fijn stof waar- mee het Havenbedrijf de uitstoot van een aantal schadelijke polluenten, zoals NOx, aanzienlijk wil reduceren. Binnenschippers kunnen zo elektriciteit van de wal afnemen terwijl ze aangemeerd liggen en hoeven niet langer hun dieselmotoren te laten draaien om elektriciteit aan boord op te wekken. Bo- vendien wordt een aanzienlijke reductie van de uitstoot van CO2 gerealiseerd, aangezien het Havenbedrijf de walstroomkasten van groene stroom voorziet. Met de installatie van de nieuwe walstroomkasten wil het Havenbedrijf het gebruik van walstroom, dat veel milieuvriendelijker is dan het gebruik van de dieselmotoren van binnenschepen, stimuleren.
Waarschuwing
BEUNINGEN Hoogstwaarschijnlijk wijzen vaarscholen, waterpolitie en Waterkampi- oen op het gevaar van ‘aanhangmotoren’ met een te groot vermogen achter een boot- je, boot of speedboat ten opzichte van wat de boot maximaal aankan. Maar een waar- schuwing van mij kan ook nooit kwaad.
Stel: u vaart met een speedboatje met een aanhangmotor met teveel vermogen. U vaart met vol vermogen en plots valt de motor stil. U kijkt het een en ander na, u vergeet de kop- peling in zijn vrij te zetten en het gas terug te draaien. De schroef ligt dwarsscheeps. U start de motor, de motor slaat aan met vol gas en koppeling ingeschakeld. Voordat u gas kunt terugnemen ligt u onder uw omgeslagen boot.
Dit gebeurt ook met motoren met een auto- matische koppeling als met de gashandel op vol vermogen gestart wordt en de schroef dwarsscheeps staat. Normaal bij aanleggen neemt u gas terug en zet u de koppeling in de vrij. Maar bij stilval- len van de motor tijdens vol gas varen kan dit worden vergeten.
Onderweg naar de sluis bij Grave. Foto Ria Kauwenberg
A.Derksen
5
Uw partner in scheepsverven @nelfpaints
www.nelfmarine.nl
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32