WEEK 20-21 14 MEI 2014
Nieuw abonnement afval binnenvaart
DEN HAAG Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en milieu verwacht dat het aantal abonnementen voor de afgiſte van huisvuil in de toekomst zal groeien. Dat zegt zij in haar ant- woordbrief aan de Tweede Kamer. “Bij de nieuwe abonnementssoorten is een betere differentiatie aangebracht, waardoor een abonnement voor meer schippers een goede en betaalbare aanvulling kan zijn op andere afgiſte- mogelijkheden”. De nieuwe abonne- menten gaan in per 1 juli 2014.
Bij het vaststellen van de nieuwe tarieven is uitgegaan van een afname van 600 abonne- menten om het systeem kostendekkend te houden. Hoe meer abonnementen worden afgesloten, hoe lager de prijs per abonne- ment uiteindelijk kan worden. De tarieven worden per kalenderjaar bepaald, op basis van dan bekende gegevens over de afge- geven hoeveelheden afval en het aantal abonnementen.
Bedrijfsafval Door de minister wordt het huisvuil van de binnenvaart als bedrijfsafval gezien. Dit komt, zegt Schultz omdat afvalstof- fenverdrag voor passagiersschepen en binnenvaartschepen geen onderscheid maakt tussen huisvuil en bedrijfsafval. “De Nederlandse Wet milieubeheer doet dit wel. Het huisvuil is in dit verdrag opgenomen als overig scheepsbedrijfsafval. Omdat de Nederlandse Wet milieubeheer dit onder- scheid wel maakt is hierover in de Memo- rie van Toelichting van de (Nederlandse) goedkeurings- en uitvoeringswet voor het afvalstoffenverdrag een nadere uitwerking en toelichting opgenomen. Hierin wordt gesteld dat er in het afvalstoffenverdrag zelf, waaraan door de Nederlandse overheid terzake uitvoering wordt gegeven, er geen onderscheid bestaat tussen passagierssche- pen en binnenvaart als het gaat om huishou- delijk afval. Huishoudelijk afval dient in alle gevallen te worden afgegeven en valt in alle gevallen onder deel C van het afvalstoffen- verdrag”. En hoewel de binnenvaart schippers in hun woonplaats middels de afvalstoffenheffing en ook via havengeld worden aangeslagen voor de afgiſte van afvalmoeten kunnen ze langs de vaarweg alleen afval kwijt als ze een abonnement nemen. Schultz:” Elke bedrijfssector in Nederland betaalt voor de inzameling van zijn afval. Ook voor het midden- en kleinbedrijf aan de wal geldt dat huishoudelijk afval van het bedrijf als bedrijfsafval tegen betaling moet worden afgevoerd. De overheid kan en wil niet
Gedifferentieerde abonnementen
Den HAAG Rijkswaterstaat/SAB bieden per 1 juli 2014 verschillende abonnementen aan, zoals in het kader weergegeven. Het huisvuil dat wordt afgegeven op de SAB milieuboten kan worden gewo- gen. In de containers kan dit niet. Daarom wordt het aantal kilo’s van het abonnement omgeslagen naar een ‘aantal trommelwentelingen’. Eén trommelwenteling staat gelijk aan 7 kilo, dat is ongeveer een volle, normale huisvuilzak van 60 liter.
langer betalen voor de uitzonderingspositie die de binnenvaart hier tot voor kort in had. Dit staat los van de bijdrage die men betaalt in de gemeente waar men woont. Datzelf- de geldt overigens ook voor de eigenaren van MKB-bedrijven, zij betalen ook een afvalstoffenheffing in hun woonplaats. Het afsluiten van een abonnement om langs de rijksvaarwegen afval te kunnen afgeven, is niet verplicht en voor veel schippers ook niet noodzakelijk. Het is een aanvullende dienst, die tot vorig jaar gratis was maar waar men nu voor moet betalen”.
Zwerfafval Het aantal inzamelpunten langs de vaarweg is in de afgelopen periode fors afgenomen. Rijkswaterstaat heeſt een afweging gemaakt tussen de kosten en het bieden van een vol- doende dekkend netwerk. Hoe uitgebreider het netwerk dat wordt geboden hoe hoger de kosten voor het abonnementstarief. Op aangeven van de brancheorganisaies wor- den de containers per 1 juli wel anders over Nederland verdeeld. Bovendien financiert Rijkswaterstaat tien extra containers. Daar waar geen inzamelpunten voorhanden zijn moeten de schippers terugvallen op de faciliteiten van havens en gemeenten. De Tweede Kamer zegt zich zorgen te maken over de kans dat er straks meer zwerfvuil in het water en langs de oevers terechtkomt. Die mening deelt Schultz niet. Dat de bin- nenvaart nu moet betalen voor het afgeven
Minister Dijsselbloem bezoekt scheepswerf Barkmeijer
STROOBOS Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en Michiel Emmelkamp, kandidaat voor het Europees Parlement, hebben maandag 19 mei een werkbezoek aan de noordelijke scheepswerf Barkmeijer Shipyards gebracht. Tijdens het bezoek, dat was georganiseerd door de lokale PvdA fractie, lieten zij zich uitgebreid voorlichten over de positie en prangende vraagstukken van de maritieme industrie in Noord-Ne- derland.
Aan het bezoek werd ook deelgenomen door gedeputeerde Hans Konst, provincie Fryslan en Tweede Kamerlid Lutz Jacobi. De werfdirectie riep op tot een actief overheidsbeleid voor het bestrijden van internationale marktver- storingen. Beide politici toonden bijzondere interesse in de verstoringen van de markt voor het bouwen van schepen binnen Europa. Kandidaat Emmelkamp wil dat het Europees Parlement beter toeziet op de transparantie van nationale steunregelingen. Hans Veraart, Commercieel directeur Barkmeijer Stroobos, vroeg daarnaast aandacht voor de oudere werknemers die tot hun pensioen zwaar lichamelijk werk verrichten op de werkvloer. Hij stelde voor een bijzondere VUT-regeling moge- lijk te maken voor oudere werknemers die niet in kantoorfuncties geplaatst kunnen worden.
Samenwerking buitendijkse werflocatie Algemeen directeur Jos de Groot onthul- de tijdens het bezoek de plannen voor een buitendijkse werflocatie waarop een aantal Noord-Nederlandse werven willen samenwerken. De faciliteit moet worden gerealiseerd op braakliggend terrein in de zeehaven van Harlingen. De provinciale en regionale overheden worden benaderd om daarin te investeren. In reactie daarop stelde gedeputeerde Konst dat de provin- cie dergelijke initiatieven belangrijk vindt en uitwerking van de plannen verwelkomt. Hij waardeert in het bijzonder dat een aantal bedrijven samen zoekt naar een versterking van de maritieme industrie in het noorden.
‘Geen zee te hoog’ In opdracht van TCNN bracht Netherlands Maritime Technology afgelopen jaar het maritieme cluster in Noord-Nederland in kaart. Doel van de studie was het belang van het cluster bepalen, de ontwikkelingen en de onderlinge samenhang in kaart bren- gen en de perspectieven voor het cluster identificeren. Het gehele rapport ‘Geen zee te hoog; Perspectieven voor het Noord-Ne- derlandse maritieme cluster’ kunt u, als u de e-paper leest, hier downloaden.
van afval mag geen reden zijn om afval ergens te dumpen. Dit is bovendien verbo- den en strafbaar. Zij roept de schippers op hun verantwoordelijkheid te nemen voor de bescherming van het milieu.
Gemeenten De minister ziet niet direct een rol wegge- legd voor gemeenten om het afval van de binnenvaart in te zamelen. “Gemeenten zijn binnen de kaders van de Wet mili- eubeheer sterk autonoom in hun afval- beleid. Zij zijn verplicht tot inzameling van huishoudelijk afval vanaf percelen en ze hebben geen verplichting voor het inzamelen van bedrijfsafval. De wens van de binnenvaart om als niet-ingezetene in het gemeentelijke systeem te worden opgenomen lijkt moeilijk inpasbaar in de bestaande structuur. Gemeenten streven in het algemeen naar een kostendekken- de uitvoering van het hele afvalbeheer. Dat vertaalt zich in verschillende tarieven voor de burger. Dat lijkt geen werkbaar systeem voor het afval uit de binnenvaart. De tarieven van de abonnementen zijn vergelijkbaar met de tarieven voor huis- houdens aan de wal en met de tarieven in het MKB. Een mogelijkheid van een substantiële daling van de tarieven zie ik voornamelijk door een toename van het aantal abonnementen en veel minder door het betrekken van gemeenten in de inzamelstructuur.
Indien een schipper meer afval afle- vert dan zijn abonnement toestaat, betaalt hij een bijbetaaltarief van 0,85 euro per kg huisvuil of euro 5,95 euro per trommelwenteling. Voor KGA wordt het bijbetaaltarief 1,85 euro per kg.
Abonnement recreatievaart RWS/SAB bieden een apart abonne- ment voor recreatievaart. Voor dit abonnement gelden enkele beper- kingen: - KGA is uitgesloten van het abonne- ment; - het abonnement is geldig van 1 april – 1 oktober; - er geldt een maximum van 14 trom- melwentelingen; Het tarief voor dit abonnement is 85 euro per jaar. Geeſt men meer vuil- niszakken af dan moet men hiervoor bij betalen: 5,95 euro per zak/trom- melwenteling.
Inzamelingsnetwerk RWS financiert de eenmalige aanschaf van 10 extra containers. De overige vaste kosten hiervan worden gedekt via de abonne- menten. De huidige 25 containers en de 10 extra containers worden anders verdeeld over Nederland. Daarnaast worden op 10 locaties aparte containers geplaatst voor het gescheiden inzamelen van glas en plastic. Per 1 juli kan afval worden afgege- ven bij de milieuboten in Wer- kendam, Dordrecht, Rotterdam, Geertruidenberg, Delfzijl, Den Helder, Eemshaven, Harlingen, Urk, IJmuiden, Amsterdam, Arnhem, Lobith, Nijmegen, Maasbracht, Ter- neuzen en Vlissingen. Dit geldt ook voor de Servicekade Nieuwegein en Volkerak.
Containers Er worden containers geplaatst op de Beatrixsluizen, in Gorinchem, Haaſten, IJzerdoorn, Lemmer, lig- plaats Diemen, ligplaatsen Zwart- sluis, Oranjesluizen, ’s Gravendeel, sluis Belfeld, sluis Born, sluis Driel, sluis Eefde, sluis Gaarkeuken, sluis Grave, sluis Groningen, sluis Hagestein, sluis Maasbracht, sluis Oosterhout, sluis Sambeek/Bosch- veld, sluis Schijndel, sluis Wijk bij Duurstede, sluizen Terneuzen, Volkerak en Zuid-Willemsvaart Panheel.
3
CCR reageert traag op klacht
ROTTERDAM Door interventie van Betty de Boer, Tweede Kamerlid VVD, is er eindelijk antwoord vanuit de CCR op de klacht die de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) heeſt neergelegd aangaande schending van het CDNI-verdrag (scheepsafval) door de Nederlandse Staat. De klacht werd niet ontvankelijk verklaard.
De ASV heeſt op 28 februari een beroep gedaan op het Klachtrecht van de CCR. In het regelement van het Klachtrecht staat in artikel 5 dat het secretariaat van de CCR de ontvangst van de klacht moet bevestigen. Ook staat er dat de delegatie van de betref- fende staat, in dit geval Nederland, van de aangemelde klacht op de hoogte moet stel- len. Als alle delegaties unaniem van mening zijn dat de klacht niet ontvankelijk is moet het secretariaat de klager hiervan onverwijld op de hoogte stellen. De ASV was via andere kanalen op de hoogte gesteld van het feit dat de klacht in februari was ontvangen en zelfs al behan- deld en niet ontvankelijk was verklaard. De Nederlandse delegatie heeſt namelijk tijdens een regulier overleg op 1 april bevestigd dat de klacht was aangekomen en behandeld, maar aan de zijde van de CCR bleef het oor- verdovend stil. Ook na telefonisch contact met het secretariaat van de CCR werd niet gereageerd. De ASV heeſt de CCR op 13 mei
nogmaals nadrukkelijk gevraagd om een ontvangstbevestiging en om een bericht over de status van behandeling, uiterlijk zeven werkdagen na dagtekening. Pas toen het Tweede Kamerlid Betty de Boer de aan de secretaris-generaal van de CCR Hans van der Werf verzocht om haast te maken met een reactie ontstond er actie. Er is een officiële brief toegezegd.
Klachten over vandalisme
ROTTERDAM Regelmatig worden er stenen en objecten gegooid richting varende schepen vanaf bruggen. Naast de schade die dit kan veroorzaken, is het ook heel gevaarlijk voor opvarenden die zich aan dek bevinden. De Internationale afdeling van BLN-koninklijke Schuttevaer roept op incidenten bij hen te melden.
Betty de Boer heeſt Hans van der Werf (CCR) aan zijn jas getrokken en om actie gevraagd.
Met name in Duitsland op de West-Duitse kanalen en Main komt dit fenomeen zeer regelmatig voor. “Ondanks dat de WSP mel- dingen aanneemt, wordt er weinig aan ge- daan vanwege gebrekkig bewijs. Mocht het u overkomen probeer dan foto’s te maken van daders en de eventuele schade en meldt het desondanks toch altijd aan de WSP”, aldus BLN en BLN-Koninklijke Schuttevaer in hun gezamenlijke nieuwsbrief. De Internationale afdeling van BLN-Koninklijke Schuttevaer wil dit onderwerp serieuzer op de kaart zetten en bij GDWS aandringen op strengere handhaving. Daarom roept de IA op inciden- ten ook te melden bij hen. Klachten kunnen gestuurd worden naar info@ksvschutte-
vaer.nl Vermeld wel zo goed mogelijk alle feiten zoals: datum incident, scheepsnaam, vaarweg, locatie, brugnaam, vaarrichting, omschrijving incident en eventuele foto’s van het gebeurde en de schade.
Onafhankelijk vakblad voor Rijn-, binnen- en passagiers- en kustvaart, scheepsbouw en toeleveringsbedrijven etc.
Verschijnt 26x per jaar.
Scheepvaartkrant Media Nijmegenstraat 27 3087CD Rotterdam T: 010 - 412 95 00 E:
office@scheepvaartkrant.nl W:
scheepvaartkrant.nl
Directeur / uitgever Peter Dirks
Administratie Adrie Heukels T: 010 - 413 77 69 E:
office@scheepvaartkrant.nl
Advertentieverkoop Jan Bus
Daphne Janssen Yvonne Dolk T: 010 - 413 16 79 E:
sales@scheepvaartkrant.nl
Vormgeving/DTP/Website Chris de Heer Perry Benschop Ineke Mintjes
Redactie Lida Saaij Sanne Verhoeff Yvonne van Doorn T: 010 - 413 16 88 E:
redactie@scheepvaartkrant.nl
Redactie België Paul van Bergen Theo Frison
Redactie Frankrijk & Duitsland Paul Hazebroek
Distributiepunten:
scheepvaartkrant.nl
Aan deze krant wordt meegewerkt door:
Abonnementen: Nederland en België: € 30,-
West-Europa: € 70,-
Oost-Europa en buiten Europa op aanvraag
Maurits Bot Adriaan de Bot Arie Jonkman Els de Jager Ria Kauwenberg Tina Reinders Jan Douwe Tiemersma Pierre Verberght Gé van de Zon
Advertenties worden geplaatst volgens de Regelen van het Advertentiewezen. Leveringsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de K.v.K. te Rotterdam onder depôtnr. 153034.
ONNODIG STILLIGGEN KOST GELD Bel van Andel 010 4293316
Topkwaliteit tractieaccu’s, scheepsaccu’s, dynamo’s Uit voorraad geleverd en vakkundig gemonteerd Dealer voor Mastervolt en Victron omvormers en laders
Van Andel zorgt al ruim 80 jaar voor de juiste spanning aan boord!
www.vanandel-rotterdam.nl |
info@vanandel-rotterdam.nl
COLOFON
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32