search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
WEEK 28-29 08 JULI 2015


Minister geeſt overzicht van bezuinigingen op bediening kunstwerken


DEN HAAG De minister van Infrastructuur en Milieu (I en M), Melanie Schultz van Haegen, heeſt op 22 juni de Tweede Kamer geïnfor- meerd over het resultaat van de gesprek- ken met de regio’s over de invulling van de bezuinigingen op de bediening van sluizen en bruggen.


D


e gewijzigde bedieningsregimes zijn per 1 januari 2015 landelijk van start gegaan. Tot nu toe geven de lande- lijke reacties vanuit de gebruikers,


decentrale overheden, koepelorganisaties en de gesprekspartners in combinatie met de monitoringgegevens over passeertijden bij sluizen en bruggen, volgens de minister geen aanleiding tot een landelijke heroverweging van de maatregelen. De gewijzigde bediening geeſt niet alleen een reductie in de bedie- ning. Voor de Maasroute en de Brabantse Hoofdvaarwegen hebben de beide provincies bijgedragen in een verruiming van het bedien- venster. Hiermee zijn deze regio’s 7x24-uur per dag ontsloten. Schultz spreekt haar waarde- ring uit voor de inspanningen die zijn verricht in de regio’s Twentekanalen en Zwolle/Kam- pen/Meppel. “Sinds de bekendmaking van de versobering bediening is in deze regio’s veel inzet geleverd om de taakstelling te verbinden aan de lange termijn bedienvisie voor deze re- gio’s. In gezamenlijkheid met Rijkswaterstaat is een onderzoek afgerond met een gedeeld eindbeeld over de gewenste lange termijn bediening van de sluizen en bruggen”.


Status per regio


Noord Holland: Buitenhuizerbrug, Brug A9, Kaagbrug


De bediening op afroep van de bruggen in de winter heeſt niet geresulteerd in op- lopende wachttijden. De bediening in de zomerperiode is afgestemd met het project Blauwe Golf.


Utrecht: Noordersluis, Zuidersluis, Konin- ginnensluis De vraaggestuurde bediening in de win- ter resulteerde in extra afstemming met regionale bedrijven en BLN-Schuttevaer. Met de regionale bedrijven heeſt Rijkswater- staat gesprekken gevoerd om te komen tot maatwerkafspraken. Met BLN Schuttevaer dient Schultz een nieuw voorstel in om de communicatie over de vooraanmelding aan te scherpen.


Flevoland en Overijssel: Stevinsluis, Na- viduct, Roggebotsluis, Ramspolbrug, Ketel- brug, Eilandbrug Deze taakstelling is in 2012 ingezet en maakt onderdeel uit van de versobering bediening. De effecten van deze aanpassing voor de gebruiker zijn binnen de perken gebleven.


Flevoland en Overijssel: Nijkerkersluis, Roggebotsluis, Ramspolbrug, Ketelbrug, Eilandbrug De bediening van de twee sluizen in de Randmeren (Nijkerkersluis en Roggebot- sluis) is geharmoniseerd en de bedientijden sluiten aan op het gebruik door de recrea- tievaart. De gecommuniceerde bloktijden voor de Ketelbrug en de Eilandbrug zijn met de sector heroverwogen. De minister heeſt contact gezocht met de regionale vertegen-


Melanie Schutz van Haegen. Foto Rijksoverheid


woordigers om te komen tot een oplossing binnen de taakstelling. Er is een geoptimali- seerd bedienvoorstel ingezet dat beter tege- moet komt aan het gebruik van de bruggen en op draagvlak bij de regionale partners kan rekenen. Met de provincie Flevoland wordt verder verkend hoe de samenwerking rond bediening verder kan worden verbe- terd in kader van vergezicht bediening.


Zuid Holland: Haringvlietbrug , Algerabrug, Hel-/Spiering-/Spiering-/Biesboschsluis Bij de Haringvlietbrug is rekening gehouden met het gebruik door de recreatievaart en de Bruine Vloot. Voor de Algerabrug (Holland- sche IJssel) werkt het gebruik van bediening op aanvraag naar behoren. Rijkswaterstaat monitort of het verwachte gebruik overeen- komt met het daadwerkelijk gebruik, anders is de minister bereid de genomen maatrege- len hierop aan te passen. Dit geldt ook voor de sluizen in de Biesbosch. Rijkswaterstaat pendelt in de drukkere periodes tussen de sluizen en verwacht wordt dat de grootste drukte met recreatievaart nog komt. “Ik roep de regionale gebruikers op om hun ervaring via de geëigende kanalen met mijn ministerie te delen”, aldus Schultz.


Zeeland: Roompot, Zandkreek, Grevelin- gen, Bergse diep De sluizen in Zeeland worden nu centraal met minder bedienaars bediend vanuit het Topshuis. Er zijn geen structureel oplopende wachttijden voor de visserij in de nacht als gevolg van de deze maatregel.


Limburg: Sluis 15/16 Deze sluizen zijn in 2015 op afstand bediend met behoud van het afgesproken bedienniveau voor deze sluizen.


Noord-Brabant: Lith, Grave, Sint Andries De bediening van de locaties Lith, Grave en Sint Andries is per 1 januari verruimd naar 7 x 24 uur bediening. Tussen de provincie Noord-Brabant en het Rijk is een bestuursovereenkomst gete- kend waarin afspraken zijn gemaakt over de investeringsbijdrage van de provincie van 1,5 miljoen euro. In tegenstelling tot de brief aan de Kamer van 3 december 2013 wordt op deze route niet met sluismeesters gependeld, maar is in overleg met de regionale partners gekozen voor een regime met lokale bediening met minimale bezetting. Deze geoptimaliseerde maatregel biedt de gebruiker een ruimere door- vaarttijd met slechts beperkte wachttijden.


Noord-Brabant: Regionale bediencentrales Noord-Brabant De investeringsbijdrage van de provincie Noord Brabant biedt voor een totale periode van minimaal 8 jaar een 7x24-uurs bediening op de hoofdvaarwegen (inclusief het Wilhelmi- nakanaal tot en met Tilburg en de Zuid-Wil- lemsvaart tot en met Veghel). De investerings- bijdrage geldt ook voor de versnelling van de centralisatie vanuit de bediencentrale in Tilburg. Rijkswaterstaat monitort samen met de provincie, het bedrijfsleven en de schip- persverenigingen het gebruik van de bruggen en sluizen. Er is nu geen aanleiding om de bediening anders in te richten.


Digitaal meldpunt vluchtwegen


ROTTERDAM In het ADN van 2015 zijn nieuwe voorschriſten opgenomen voor vluchtwegen. Internationaal is afgesproken dat de ontwik- kelingen rondom de vluchtwegen nauw- gezet worden gevolgd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) heeſt bij de totstandkoming van de nieuwe regels aan- gegeven deze te willen evalueren. Met een digitaal meldpunt vluchtwegen wil het CBRB aandachtspunten en klachten, die te maken hebben met deze nieuwe regelgeving, verza- melen. Het CBRB heeſt dit digitale meldpunt na het aflopen van de overgangstermijn en de definitieve inwerkingtreding van het ADN 2015 op 1 juli geopend.


Doel vluchtwegen Doelstelling van vluchtwegen en evacuatie- middelen is om het schip veilig te kunnen


verlaten bij een noodsituatie binnen en buiten de ladingzone / beschermde zone. Daarnaast moeten hulpverleners veilig aan en van boord kunnen komen bij een noodsituatie. In de nieuwe regelgeving zijn de stof (UN-nummer, Klasse en Verpakkingsgroep) en de situatie (wal/schip) mede bepalend voor de keuze voor een bepaald vluchtmiddel. Doelstelling van de nieuwe voorschriſten is om binnen een flexibel systeem van opties, de basisveilig- heid van de bemanning te garanderen. Deze nieuwe flexibiliteit biedt de mogelijkheid om de vluchtwegen af te stemmen op de lokale situatie. Er wordt een actieve communicatie verwacht tussen de wal en het schip over welk evacuatiemiddel gebruikt wordt.


Doelstelling digitaal meldpunt Het hoofddoel is verzamelen van informatie


voor evaluatie van de nieuwe regelgeving. Benadrukt wordt het belang van een internati- onale benadering. Duidelijk moet worden: -Hoe het gesteld is met de beschikbaarheid van evacuatiemiddelen. -Hoe de communicatie tussen wal en schip verloopt. -Hoe werkbaar de nieuwe regels zijn. Op www.verzoek-om.info/index.php/882715/ lang-nl is de vragenlijst te vinden van het digi- tale meldpunt vluchtwegen.


Risk assessment bijboot en veilige zone Van twee opties, die in de nieuwe regelgeving worden genoemd als vluchtmiddel, de bijboot en de veilige zone is in de CBRB-werkgroep Gevaar-


lijke Goederen en Veiligheid besloten dat een Risk assessment wordt gemaakt. Een risicobeoordeling moet duidelijk maken of beide vluchtmiddelen een werkelijk veilige optie bieden en voldoen aan het doel van de vluchtwegen: het schip veilig kunnen verlaten bij een noodsituatie. De uitkomst van het Risk assessment zal worden gebruikt bij de internationale discussie en evaluatie van de nieuwe regelgeving.


Overijssel/Gelderland/Drenthe: Eefde, Delden, Hengelo, Spooldersluis, Meppeler- diepbrug Door de regio en Rijkswaterstaat is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een gezamenlijk vergezicht voor de robuus- te bediening van bruggen en sluizen in Overijssel. Hieruit komt, voor de periode vanaf 2018, bediening op afstand van een aantal objecten langs het Twentekanaal en de Kop van Overijssel als meest kansrijke en kosteneffectieve maatregel naar voren. Voor de tussenliggende periode biedt een meer flexibele en vraaggerichte wijze van bedienen uitkomst. “Ik zal mij inzetten om het bedienniveau nauw aan te laten sluiten bij het gebruik met een optimale bereik- baarheid voor de regio Twente, Zwolle en Meppel”, aldus de minister. Om bovenstaan- de aanpassingen goed te kunnen voorberei- den, wordt voor de periode tot eind 2015 het bedienregime indien nodig voortgezet. Voor de financiering van een deel van boven- staande maatregelen is een aanvraag door de regio gedaan voor Beter Benutten. Voor het overige deel van de tijdelijke en defini- tieve oplossing moeten Rijk en regio elders dekking vinden.


De regio heeſt de intentie uitgesproken de helſt van de benodigde aanvullende finan- ciering voor haar rekening te nemen. “Ik ben blij met de constructieve opstelling van de regionale partners en ben daarom bereid de andere helſt voor mijn rekening te nemen”, aldus Schultz van Haegen.


13


WAALHAVEN PIER 8 ROTTERDAM 010-4290888 Dwarshellinglengte 90 m. WWW.HOOGERWAARD.COM


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40